Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

thumb_fot_vlakV snahe čo najintenzívnejšie Vás informovať o vývoji aktuálnej situácie týkajúcej sa plánovaného rušenia regionálnych tratí ŽSR, medzi ktoré bola zaradená i železničná trať Čadca – Makov, sme pre Vás vytvorili tento  článok, v ktorom Vás budeme na jednom mieste a pod jedným názvom informovať o chronologickom vývoji tejto kritickej situácie ...





Poslankyne poďakovali ministrovi dopravy  (23. 3. 2011) 
Regionálny týždenník Kysuce dňa 30. 3. 2011 vo svojom 13. čísle uverejnil informáciu o návšteve poslankyne NR SR  Anny Belousovovej a poslankyne ŽSK, predsedníčky ZMOK a starosty obce Skalité Andrey Šimurdovej u ministra dopravy Jána Figeľa, ktorému poďakovali za ústretovosť pri riešení problémov so zachovaním železničnej dopravy . Článok nájdete TU.

Zhodotenie procesu vyjednávania za zachovanie regionálnych železničných tratí radou ZMOK  (21. 3. 2011) 
Rada združenia miest a obcí Kysúc pod vedením PaeDr. Andrey Šimurdovej zhodnotila proces vyjednávania medzi predstaviteľmi kysuckých obcí  a Železničnou spoločnosťou Slovensko a.s. za zachovanie regionálnych tratí na Kysuciach.  Správu, ktorej autorkou je Mgr. Marta Sláviková, tajomník ZMOK a poslankyňa Obecného zastupiteľstva vo Vysokej nad Kysucou, uverejnil regionálny týždenník Kysuce dňa 30. 3. 2011 vo svojom 13. čísle. Článok nájdete TU.

Vyhodnotenie petície za zachovanie regionálnych železničných tratí  (24. 3. 2011) 
Petíciu organizovalo Združenie miest a obcí Kysúc. Počet odovzdaných hárkov k 15.3.2011. Počty odovzdaných petičných hárkov 719, počet odovzdaných podpisov 13 086. Vyhodnotenie petície za zachovanie regionálnych železničných tratí na Kysuciach - Okres ČADCA nájdete TU.

Reportáž o znížení počtu vlakových spojov (20. 3. 2011) 
Dňa 20. marca 2011 uverejnila verejnoprávna televízia v relácii Správy STV reportáž o pripravovanom znížení vlakových spojov na Slovensku. Reportáž nájdete TU - bežec na čas 8:50.

Pripravované zníženie počtu vlakových spojov prerokovala vláda Slovenskej republiky (16. 3. 2011)
Jedným z bodov programu 37. schôdze vlády Slovenskej republiky, ktorá sa konala dňa 16. marca 2011 o 10:00 hod., bol i bod č. 30. Program revitalizácie železničných spoločností. Vlastný materiál z rokovania nájdete TU

Pracovné stretnutie na Mestskom úrade v Čadci (4. 3. 2011) 
Dňa 4. marca 2011 sa o 14:00 hod. konalo stretnutie na regionálnej úrovni zástupcov miest a obcí s generálnym riaditeľom Železničnej spoločnosti Slovensko a.s. Bratislava a riaditeľmi jednotlivých sekcií. Na spoločnom jednaní sa obe strany dohodli na konečnom riešení.  V krátkosti však možno konštatovať, že oproti navrhovanému úplnému zrušeniu vlakov na trati Turzovka - Makov, navrhnutého dňa 28. 2. 2011 na pracovnom rokovaní v Žiline, bolo toto jednanie až niekoľko spojov úspešné! Znamená to, že i keď niektoré menej vyťažené vlaky na tomto úseku budú zrušené, väčšia časť ich bude premávať až po Makov! Ostáva nám všetkým dúfať, že minister dopravy a vláda SR túto dohodu nezamietnu ....

Zápis zo zasadania Rady ZMOK so zástupcami Železničnej spoločnosti Slovensko, zo dňa 4. 3. 2011 nájdete TU.

Výsledok jednania a zaťiaľ "vydobitý" grafikón spojov na trati Čadca - Makov nájdete TU. (červeným sú vyznačené zmeny prípadne zrušené spoje)

Pôvodný návrh grafikónu, ktorý Železničná spoločnosť Slovensko predstavila zástupcom samospráv v Žiline dňa 28. 2. 2011 nájdete TU. (červeným sú vyznačené zmeny prípadne zrušené spoje)



Pracovné rokovanie na Úrade Žilinského samosprávneho kraja (28. 2. 2011) 
Dňa 28. februára 2011 sa o 13:00 hod. sa uskutočnilo na Úrade Žilinského samosprávneho kraja pracovné rokovanie na tému Revitalizácie železničných spoločností na Slovensku. Na pracovné rokovanie boli z dôvodu plánovaných redukcií v železničnej doprave pozvaní i zástupcovia miest a obcí priamo dotknutých návrhom MDVRR SR a Železničnej spoločnosti Slovensko a.s. Bratislava. Starostovia dotknutých obcí (Makov, Vysoká nad Kysucou a Skalité) tlmočili jednoznačný nesúhlas s navrhovaným riešením rušenia vlakových spojov. O pracovnom stretnutí informovali vo svojich spravodajstvách televízia Markíza (reportáž nájdete TU - po otvorení linku treba pod obrazovkou kliknúť na odkaz  #9 O nás, s namia STV 1 (reportáž nájdete TU - bežec na čas 16:00)

Reportáž o možnom rušení regionálnej trate Čadca - Makov v televízii Markíza (17. 2. 2010)
Televízia Markíza odvysielala dňa 17. 2. 2011 televíznu reláciu Prvé televízne noviny, v ktorej sa v reportáži "Kysučanom rušia vlaky"  venovala i hrozbe zrušenia železničnej trate Čadca - Makov. V reportáži môžete vydieť i vyjadrenia niektorých obyvateľov z našej obce. Reportáž nájdete TU (po otvorení linku treba pod obrazovkou kliknúť na odkaz  #10 Kysučanom rušia vlaky)



Snem Združenia miest a obcí Kysúc (15. 2. 2011)
V stredu 16. februára 2011 sa na Mestskom úrade v Čadci konal snem Združenia miest a obcí Kysúc. Jedným z bodov programu bolo i Zhodnotenie petície za zachovanie regionálnych železničných tratí na Kysuciach (Čadca – Makov, Čadca – Skalité). Na snem starostovia jednotlivých obcí doniesli „zatiaľ“ podpísané petičné hárky. Starosta obce Vysoká nad Kysucou odovzdal 1 587 petičných hlasov. Petícia za zachovanie železničnej dopravy však pokračuje i naďalej a v prípade, že ste doposiaľ neodovzdali svoj podporný hlas, obraciame sa na vás touto cestou, aby ste tak čo najskôr urobili ...

Rokovanie zástupcov Mikroregiónu Horné Kysuce (14. 2. 2011)
Prvým bodom programu rokovania Mikroregiónu bolo v zmysle pozvánky Zabezpečenie komplexnej dopravnej obslužnosti Čadca - Makov a Čadca - Skalité za účasti ŽSK, ŽSR, SAD, obcí združených v Mikroregióne Horné Kysuce a obcí združených v Mikroregióne Kysucký triangel. Komuniké z rokovania nájdete TU.
Na rokovaní predseda združena predniesol list ministra dopravy Jána Figeľa a list predsedu Žilinského samosprávneho kraja Juraja Blanára, ako ich odpovede na otvorený list, ktorý im Mikroregión Horné Kysuce zaslal dňa 25. 1. 2011. Odpoveď 1. podpredsedu vlády a ministra dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Jána Figeľa nájdete TU a list predsedu Žilinského samosprávneho kraja Juraja Blanára nájdete TU.

Zabezpečenie komplexnej dopravnej obslužnosti Čadca – Makov a Čadca - Skalité bude súčasťou programu schôdze zástupcov Mikroregiónu Horné Kysuce (5. 2. 2011)
Dňa 14. februára 2011 sa bude konať stretnutie zástupcov Mikroregiónu Horné Kysuce. Jedným z bodov programu bude i: Zabezpečenie komplexnej dopravnej obslužnosti Čadca – Makov a Čadca - Skalité za účasti ŽSR, ŽSK, SAD, obcí združených v Mikroregióne Horné Kysuce a obcí združených v Mikroregióne Kysucký triangel. Pozvánku a program schôdze nájdete TU.

Rušenie trate Čadca - Makov ako téma Regionálneho denníka STV (3. 2. 2011)
Téme rušenia trate Čadca - Makov sa venoval i regionálny denník STV. Porzite si rozhovor viceprimátora mesta Turzovka a zároveň tajomníka Mikroregiónu Horné Kysuce Kamila Kobolku a riaditeľa ŽSR Pavelom Kravcom. Reportáž a rozhovor nájdete TU (reportáž - bežec na čas 2:45 a rozhovor - bežec na 6:57).

Otvorený list Mikroregiónu Horné Kysuce k rušeniu trate Čadca - Makov (25. 1. 2011)
Otvorený list Mikrogergiónu Horné Kysuce k rušeniu trate Čadca - Makov, ktorý bol adresovaný premiérke Ivete Radičovej, ministrovi dopravy Jánovi Figeľovi a predsedovi ŽSK Jurajovi Blanárovi nájdete TU.

Petícia za zachovanie regionálnych železničných tratí na Kysuciach (27. 1. 2011)
Viac o petícii nájdete TU.


Stretnutie županov a premiérky Ivety Radičovej
(18. 1. 2011)
TV Markíza informovala v relácii Televízne noviny o stretnutí županov a premiérky SR Ivety Radičovej, ktorá sľúbila, že desiatky stratových vlakov sa rušiť nebudú!!! Reportáž nájdete TU (po otvorení linku treba pod obrazovkou kliknúť na odkaz  #13 Vlaky zatiaľ ostávajú)


Výzva Rady Združenia miest a obcí Kysúc proti zrušeniu železničných tratí
(18. 1. 2010)
V televíznych aj novinových správach sa objavila reportáž o tom, že Železničná spoločnosť Slovensko plánuje od začiatku marca zrušiť alebo obmedziť osobnú dopravu na niektorých regionálnych tratiach. Patria medzi ne aj kysucké železnice Čadca – Makov a Čadca – Skalité.
V pondelok 17.1.2011 zasadala Rada Združenia miest a obcí Kysúc. Na jej rokovaní zaznelo množstvo znepokojených ohlasov na to, že o takejto vážnej veci nebolo s predstaviteľmi obcí a regiónov rokované a dozvedajú sa to až z médií. Železničná doprava je v regióne Horných Kysúc, v makovskej aj skalickej doline, nosnou formou prepravy obyvateľov a týka sa zhruba 45 tisíc obyvateľov. Rada ZMOK na svojom zasadaní jednoznačne odsúdila postup a návrh Železničnej spoločnosti Slovensko. Zásadné stanovisko prijme na svojom riadnom Sneme ZMOKu, ktorý sa bude konať 25.1.2011 v Čadci.
Združenie miest a obcí Kysúc plánuje spustiť petičnú akciu, do ktorej budú zapojené nie len dotknuté obce na regionálnych tratiach, ale podporia ju všetky obce okresu Čadca. 
Petičný výbor je navrhnutý v zložení: Ing. Marián Masnica - Makov, Mgr. Andrea Šimurdová - Skalité, Mgr. Anton Varecha - Vysoká nad Kysucou

Komuniké z rokovania Mikroregiónu Horné Kysuce k rušeniu regionálnych tratí ŽSR (12. 1. 2011)
V utorok 11. januára 2011, sa v Turzovke stretli predstavitelia Mikroregiónu Horné Kysuce. Na zasadnutí prerokovali viacero dôležitých bodov regionálneho významu - okrem iného aj prípravu Valného zhromaždenia Mikroregiónu Horné Kysuce, prehodnotenie činnosti Regionálnej rozvojovej agentúry Kysuce. Účasť na medzinárodných veľtrhoch cestovného ruchu GO a REGIONTOUR v  Brne, ITF SLOVAKIATOUR v Bratislave a HOLIDAY WORL v Prahe, možnosti vytvorenia klastra cestovného ruchu v Mikroregióne Horné Kysuce a ďalšie.
Taktiež rozhodli o podpore delegovania zástupcov samospráv do orgánov ZMO Kysúc, ZMOS a SEVAK-u a prioritách podpory spolupráce na investičných a neinvestičných projektoch v regióne.
 
Zaoberali sa aj aktuálnymi informáciami o príprave opatrení ŽSR a.s. smerujúcich k útlmu a likvidácií regionálnej železničnej trate Čadca - Makov. Obec Vysoká nad Kysucou, Mesto Turzovka a ostatné obce Mikroregiónu Horné Kysuce so znepokojením odsudzujú, že o takej vážnej problematike, akou je regionálna doprava a jej zmeny či rušenie, sa dozvedajú z masmédií bez predchádzajúceho prerokovania so samosprávami, ktoré zastupujú tisíce dotknutých obyvateľov. Je neprijateľné, aby sa štát a železničná spoločnosť zbavovali zodpovednosti za dopravnú  obslužnosť územia, ktorú majú voči jeho obyvateľom, a to spôsobom rušenia takých foriem dopravy, ktoré sa uprednostňujú v celej  Európskej únii. Navrhované opatrenie prehĺbia rozdiely medzi regiónmi, zvýraznia už aj tak vypuklé problémy s mobilitou občanov pri ceste za prácou alebo do školy a obmedzia celkovú dostupnosť a rozvoj tohto regiónu.
Obec Vysoká nad Kysucou bude vyvíjať maximálne úsilie, aby k zrušeniu železničnej trate v žiadnom prípade nedošlo!!!

Otvorený list - rušenie tratí

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada