Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

IMG 2502K letu patria i letné búrky. Dážď je po slnečnom a spranom dni príjemným osviežením nie len pre prírodu, ale i pre ľudí.

Letná búrka, ktorá sa v piatok 12. júla 2024 v noci doslova prehnala našou obcou však bola pohromou. Okrem ohlušujúcich a oslepujúcich bleskov ju sprevádzal i silný vietor, ktorý lámal všetko čo mu prišlo do cesty. O 21:25 hod. bola v celej obci prerušená dodávka elektrickej energie a všetky domácnosti sa tak ocitli v absolútnej tme, ktorá bola prerušovaná iba intenzívnymi bleskami.
Veliteľ DHZ Vysoká nad Kysucou Ján Lovasz prijal o 21:26 hod. správu o spadnutých stromoch a neprejazdnej ceste do miestnej časti Vyšný Kelčov v časti u Košinari. Výjazd hasičov bol okamžitý, nakoľko veliteľ správu prevzal priamo na výborovej schôdzi DHZ Vysoká nad Kysucou, ktorá sa konala tak ako vždy druhý piatok v mesiaci v hasičskej zbrojnici na Nižnom Kelčove.
Veliteľ DHZ Vysoká nad Kysucou spoločne s 3 členmi vyrazili na zásah a začali s odstraňovaním spadnutej jelše z cesty III/2022 smerom do Vyšného Kelčova. Po jej likvidácii a v zmysle pokynov operačného strediska HaZZ sa presunuli na kontrolu ďalšieho úseku cesty, kde zhruba o 200 m boli cez spadnuté cestu štyri statné smreky. Tie spadli priamo na elektrické vedenie verejného osvetlenia a optické vedenie káblovej televízie, čo malo za následok zlomenie betónového stĺpa verejného osvetlenia a pretrhnutie spomínaných vedení. Na pomoc boli prizvaní ďalší členovia DHZ Vysoká nad Kysucou a taktiež členovia DHZ Horný Kelčov. Pätnásť dobrovoľných hasičov spoločnými silami cestu približne za pol hodiny sprejazdnili.

 

Zasahujúci členovia z DHZ Horný Kelčov boli následne starostom obce vyslaní ma zmonitorovanie prístupových ciest do osád U Slončíkov, Zlámaná a Zátoka. Hasiči kontrolou zistili, že prístupové cesty do týchto osád sú neprejazdné a museli z nich odstrániť spadnuté stromy. Zhodou okolností na každej ceste to boli dva stromy.

 

Na ďalší zásah boli členovia DHZ Vysoká nad Kysucou povolaní v sobotu 13. júla 2024 o 8:34 hod. Tento krát išlo o likvidáciu spadnutých stromov na prístupovej ceste najskôr v osade Jedľovník a následne i na Vrchrieke. Štyria zasahujúci členovia postupne sprejazdnili obe prístupové cesty.

 

Následne sa hasiči presunuli na miesto piatkového večerného zásahu v časti U Košinari a spod spadnutých stromov uvoľnili zakliesnené vedenia optických káblov a verejného osvetlenia. V podvečerných hodinách pracovníci spoločnosti TES Media v inkriminovanom úseku natiahli nový optický kábel, čím opätovne sprevádzkovali službu káblovej televízie a optického internetu.

 

Škody na majetku však nevznikli len samotnej obci, ale i mnohým jej obyvateľom. Polámané a vyvrátené stromy, zničené prístrešky, trampolíny či záhradné stany a dokonca v osade Jedľovník tlaková vlna hromu rozbila dve okná na drevenici, v ktorej boli jej majitelia! Prírodné živly sú jednoducho nevyspytateľné, nebezpečné a omnoho silnejšie ako človek.

 

 

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada