Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

DSC 9463Obecná knižnica vo Vysokej nad Kysucou prešla počas svojej existencie mnohými drobnými úpravami (dispozičná zmena priestorov, maľovanie, výmena okien či inštalácia počítačov v rámci programu internetizácie knižníc), no predsa len nastal čas, kedy priestory knižnice opäť vyžadovali rekonštrukčný zásah na zvrátenie jej modernizačného dlhu.

V rámci ponúkaných možností sa obec Vysoká nad Kysucou každoročne na jej rekonštrukciu snažila získať mimorozpočtové zdroje z vyhlásených výziev avšak bezúspešne. V závere kalendárneho roka 2021 (2. 12. 2021) sa obec Vysoká nad Kysucou zapojila do zverejnenej výzvy Fondu na podporu umenia a spracovala žiadosť pod názvom Skvalitnenie nábytkového vybavenia a zvýšenie komfortu používateľov knižnice v obci Vysoká nad Kysucou. Žiadosť bola hodnotiacou komisiou posúdená ako čiastočne úspešná a obec na realizáciu zámeru z pôvodne žiadanej sumy 12 719 EUR získala dotáciu vo výške 4 000 EUR. Obec tak realizačný zámer musela upraviť v zmysle schváleného rozpočtu a pokynov Fondu na podporu umenia.
Rekonštrukčné práce, ktoré sa začali dňa 20. februára 2023, realizovali zamestnanci obce a neboli vôbec jednoduché. Veď sa jednalo o kompletné vysťahovanie celej knižnice! Knižné regále, kartotečné skrinky, stoly, počítače, skrine to všetko bolo dočasne a núdzovo presťahované do vestibulu kultúrneho domu, aby zamestnanci obce mohli zrealizovať zamýšľané stavebné práce a to: odstrániť pôvodné linoleum tvorené dvoma vrstvami, odstrániť elektrické rozvody realizované v rámci internetizácie knižnice, vybúrať steny a odstrániť znížený strop nad posluchárňou. Až po realizácii týchto prác sa mohlo začať so samotnou rekonštrukciou. Pracovníci obce tak zrealizovali murárske práce spojené s úpravami stien, elektroinštalačné práce a dátový prívod pre PC a TV, napenetrovali podlahu, na ktorú následne nalepili podložku a koberec, položili laminátovú podlahu, opravili steny a položili dlažbu vo vstupe do knižnice, namontovali vešiakové dosky vrátane vešiakov a kompletne zrekonštruovali prechodové dvere vo vstupe do knižnice. Súčasťou rekonštrukčných prác bola i kompletná výmena regálov v detskej časti knižnice a doplnenie nových regálov v časti pre dospelých čitateľov.
V rámci rekonštrukcie bola knižnica doplnená i o nové nábytkové vybavenie a obrazmi, ktoré mala obec v depozite. S obecnej knižnice sa tak stal kultúrny a príjemný priestor, ktorého hlavnou úlohou je prilákať nových čitateľov a budovať tak v každom človeku pozitívny vzťah ku knihe a jej čítaniu, čo je v dnešnej dobe plnej multimediálnych technológií priam sizyfovskou úlohou.

 

Tento projekt bol realizovaný s finančnou podporou:

logo FPU

 

 

Vynášanie kníh a ostatného inventáru ...

Rekonštrukcia podlahy ...

Oprava stien ...

Príprava podlahy ...

Pokládka podložky ...

Montáž regálov ...

Pokládka koberca ...

Pokládka plávajúcej podlahy ...

Dláždenie vstupu ...

OBECNÁ KNIŽNICA VO VYSOKEJ NAD KYSUCOU PO REKONŠTRUKCII

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada