Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

16Meteorológmi predpovedané prudké ochladenie, ktoré malo prísť po Troch kráľoch bolo dôvodom, že na najbližšie seniorské potulky necestujeme ďaleko.

Napokon sa rozhodujem, že si dáme, už hádam po štvrtý krát, známu trasu z Rakovej, Korcháňa do Milošovej. Samozrejme, že trasu, ktorú už poznáme dobre podľa možností upravujem tak, aby sme aspoň nešli úplne po tých istých chodníkoch.
Pri nastupovaní do autobusových spojov v takomto počte sa obyčajne stretávame, a nech to je hocikde, s vcelku nepríjemnou reakciou vodičov, keď musia obslúžiť toľko cestujúcich. No dnes sa nám potvrdilo, že výnimky potvrdzujú pravidlo, keď „náš“ vodič s úsmevom skonštatoval, že toľko cestujúcich viezol na Korcháň naposledy za komunistov.
Na zastávke Korcháňovci vystupujeme a po spočítaní zisťujeme, že nás je, napriek pomerne chladnému ránu, celkom 30. Slušná účasť. Foto na úvod a môžeme vyraziť.
Sledujúc červenú značku odbočujeme za poslednými domami osady vpravo na lesnú cestu. Zem je premrznutá, snehu len aby sa nepovedalo a cesta stúpa iba mierne. No keď si myslíme, že je to všetko „ok“ zrazu je cesta zahataná vetrovou kalamitou. Našťastie iba v neveľkom úseku a potom už vychádzame z lesa k prvým domom osady Kukoľanka.
Na križovatke ciest tesne pod osadou sa žiada krátka prestávka. V rámci nej väčšina účastníkov robí krátku zachádzku obzrieť si Zvon sv. Jozefa, ktorý po svojom, doma už nečakanom, návrate šesť rokov po skončení Prvej svetovej vojny, nechal z vďaky za svoj návrat odliať občan osady Jozef Kavulák. Potom opúšťame červenú značku a pokračujeme po miestnej komunikácii, popri osadách Dlhá a Soglovci smerom na Vyšné Megoňky, kde po zachádzke k Prírodnej pamiatke Megoňky prechádzame do susedného Sliezska. Doposiaľ jasná obloha sa podľa predpovede presne „načas“ začína od severozápadu zaťahovať, no výhľady z osady Filůvka na Krivánsku Malú Fatru si užívame ešte v plnej kvalite.
O kúsok ďalej za osadou Motyčanka máme možnosť vidieť , v podobe rozsiahleho kalamitiska, následky prudkej búrky s veternou smršťou, ktorá sa tu prehnala 26.8.2023 a aby toho nebolo málo, tak po pár sto metroch ďalej, v miestnej časti Šance ešte zisťujeme, že Restaurace na Šancích je zavretá (vyzerá to tak, že trvalo?). Škoda, na objednávku sme si tam v rámci turistických akcií, ešte pred covidom, viac krát zorganizovali spoločné posedenie pri dobrej kuchyni a s ochotným personálom.
Dnes sa teda bez zastávky poberáme ďalej. Tú si robíme až v areáli stredovekého opevnenia Velká Šance. Pozostatky tohto fortifikačného objektu sú naozaj obdivuhodné. Po odstránení náletových drevín sa v plnom rozsahu ukázal pôdorys tejto významnej rozsiahlej pevnosti so zachovalými valmi a vodnými priekopami.
V záverečnej časti dnešnej trasy nás ešte na štátnu hranicu pri osade Dejovka naviguje zelená turistická značka a potom už schádzame po značke žltej k zastávke MHD v Milošovej U Kadlubca.

 

Text: Anton Opial

Foto: Miroslav Pavelek

 

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada