Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

14Už celé desaťročie poriada klub turistiky Vysoká nad Kysucou rozlúčku turistov a priateľov turistiky s končiacim sa rokom pod názvom Polienková vatra.

Prečo práve polienková vatra ? – pretože v zime, a nielen tej bohatej na sneh, je v prírode rýchle založenie ohňa, keď nie nemožné, tak aspoň problematické. A tak je čestnou povinnosťou každého účastníka pribaliť si do batohu okrem občerstvenia a jedla aj 2-3 polienka a problém je vyriešený.
Za miesto pálenia vatry je vyberaná lokalita vzdialená 3-4 km od zastávky verejnej dopravy, v prípade vysokej snehovej pokrývky dosiahnuteľná z väčšej časti po udržiavaných miestnych komunikáciách a hlavne poskytujúca pekné výhľady do okolia. Dĺžka trasy možno niektorých na akciu nezláka, ale účel turistiky nespočíva len v nachodených kilometroch. Je to tiež záležitosť vysoko spoločenská a práve tá spoločnosť je nevyhnutná ak si chceme zaspomínať na prežité chvíle a zážitky končiaceho sa roka a ak by sme tam boli sami to by už bolo len rozjímanie.
V sobotu 30. decembra 2023 bolo miesto stretnutia pri polienkovej vatre v katastri Svrčinovca, na vŕšku Pri kríži 585 m, týčiacim sa medzi centrom obce a osadou U Deja, alebo Starou Dedinou. Z Čadce od železničnej stanice, kde bol ranný zraz účastníkov, bolo treba prejsť cca 4,5 km s prevýšením 160 m. Pohoda – aj čo sa profilu trasy a výhľadov znej týka, ale aj počasia, ktoré bolo naozaj priaznivé a napokon ani ten vietor nebol až taký silný ako bolo predpovedané.
Od stanice nás vyrazilo osemdesiat, no na vrchole sa napokon zišlo okolo 110 účastníkov. Spoluorganizátormi tohto stretnutia boli aj turisti z Turistického oddielu Svrčinovec na čele s predsedom Stankom Mrázikom, ktorí zabezpečili jednu z komodít „slávnostného“ občerstvenia –pravý vianočný punč. Tou druhou bolo už tradične šampanské, ktoré zabezpečil usporiadajúci Klub turistiky Vysoká nad Kysucou. Každý účastník dostal aj pamätnú magnetku a kalendár akcií Klubu turistiky Vysoká nad Kysucou na nastávajúci rok. Polienok sa prinieslo toľko, že stačili na tri vatry – to pre pohodlnejšie opekanie. Sviatky hojnosti, prajnosti a lásky sa tu prejavili naplno vo vzájomnom núkaní a konzumácii tuhých aj tekutých, slaných aj sladkých sviatočných dobrôt – tie boli určené pre telo. A preto, že nielen chlebom je človek živý, Stanko Mrázik pripravil pre záujemcov na záver návštevu kostola Sedembolestnej Panny Márie v osade U Deja spojenú s výkladom jeho histórie.
Zhruba po dvoch hodinách strávených družnými debatami, obsahujúcimi nielen veľa spomienok, ale aj plánov do budúceho roku prišli na rad aj vzájomné gratulácie a želania predchádzajúce nastávajúce lúčenie, ktoré sa blížilo nie preto, že v najlepšom treba prestať, ale preto, že v Čadci bolo treba zasa postíhať skoré poobedné spoje na cestu domov.

Text: Anton Opial

Fotografie: Ján Chromík

 

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada