Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

P1140420Pomaly sa začínalo zdať, že z nej bude len „šuflíková“ akcia. A oprávnene, veď bola naplánovaná už od marca v roku 2020. Napokon sa všetko dobre skončilo.

50-ka kysuckých turistov sa v dňoch v dňoch 14.-16. apríla 2023 vybrala do Hornosvrateckej hornatiny (oblasť Českomoravská vrchovina) na turistické putovanie Okolím Svratky ktoré organizoval Klub turistiky Vysoká nad Kysucou.
S ohľadom na vzdialenosť a nasledujúci piatkový program začína postupné nastupovanie účastníkov do autobusu už od tretej hodiny rannej.
Vysočina nás víta nevľúdnym chladným a sychravým ránom – veď v mieste nášho prvého vystúpenia z autobusu v obci Cikháj to bol dokonca na krátku dobu aj dážď so snehom! K prameňu rieky Svratky, 174 km dlhej rieky, ktorý sa nachádza v nadmorskej výške 810 m, nepripadalo do úvahy vybrať sa bez pršiplášťa, alebo aspoň dáždnika. No pohyb po spevnených lesných cestách prispel k optimistickej nálade.
Druhým bodom piatkového programu bol výstup na najvyšší vrchol Žďárskych vrchov (a druhý najvyšší v celej Českomoravskej vrchovine) Devět skál s n. v. 836 m. Po jeho zdolaní, aj keď s týmto výrazom by bolo vhodné spojiť maximálne záverečných 400 m na jeho rozoklaný skalnatý vrchol, môžeme konštatovať, že taký ľahký výstup sme neočakávali. A vzhľadom na vývoj počasia sme tiež z neho neočakávali ani žiadne výhľady, ktoré skalnatý vrchol ponúka a tak sa aj stalo. Problém bolo dovidieť na 30 m vzdialený skalnatý vrchol. Všetci svorne však unisono konštatujeme, že taká je turistika, ale pred plánovanou treťou časťou programu - prechádzkou pomedzím Čiech a Moravy už až takí jednotní nie sme a na túru sa v pomerne silnom daždi odhodlala len menšia časť účastníkov. Tí čo ostali v autobuse im však mohli závidieť len ich pevnú vôľu. Nakoniec sme sa podľa plánu stretli v reštaurácii Pohádkovej vesničky v Podlesí.
Na dve noci sa nám stalo domovom ubytovacie zariadenie SOŠ a VOŠ v Bystřici nad Pernštejnem odkiaľ nás druhý deň ráno odváža autobus do susednej obce Lísek. Počasie je „obstojné“ – neprší a že trochu pofukuje tomu sa dalo ubrániť. Podstatné je, že atmosférický tlak začal asi opäť stúpať a my konečne vidíme aj do čarovnej mierne zvlnenej poľnohospodárskej krajiny. Postupne prechádzame cez dedinky Vitochov, Písečné a Karasín. Nad poslednou z nich si nenecháme v zlepšenom počasí ujsť výhľady z 28 m vysokej rozhľadne rovnakého mena, ktorá poskytuje ideálny kruhový výhľad.
Od rozhľadne to potom už máme len z kopca priamo k 78 m vysokej betónovej hrádzi vodnej nádrže Vír. Táto priehrada na rieke Svratke bola dobudovaná v rokoch 1947 až 1958. V súčasnosti je jej hlavnou úlohou zásobovanie pitnou vodou – tú z nej po úprave odoberá 55 okolitých obcí a dokonca aj takmer 50 km vzdialené Brno.
Zdanlivo skromný program tretieho záverečného dňa nebol nakoniec až tak pohodlný. Skanzen Horácka vesnice musel byť z programu vypustený, pretože s prevádzkou začínajú až od prvého mája. To nám na druhej strane zasa trochu pomohlo k absolvovaniu prehliadky štátneho hradu Pernštejn, na ktorého súčasnom vzhľade sa podpísali mnohé prestavby počas neskorého stredoveku a tiež v skorom novoveku. Po skončení prehliadky sa už náhlime k druhému cieľu - zrúcanine hradu Boskovice. Pretože po príchod do mesta Boskovice nebolo ani pomyslenia na nejaký obed, alebo dlhší oddych k zrúcanine sa niektorí účastníci ani neodhodlali. V dohodnutom čase však nastupujeme spiatočnú cestu no do úplného cieľa v Kysuckom Novom meste je príchod aj tak až po pol deviatej večer. S tým sa však počítalo a tak asi žiaden z účastníkov nemusel „uberať „ body pri celkovom hodnotení tohto vydareného výletu.

Text: Anton Opial
Fotografie: Miroslav Pavelek

 

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada