Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

thumb KĖak M. Fatra 023Turistika je predovšetkým o poznávaní. S pribúdajúcim vekom zväčšujú poznávaný obzor aj výlety na miesta s ďalekými výhľadmi. A práve počas nich často spočinú naše zraky na charakteristických dominantách akými sú Veľký Rozsutec, Veľká Rača, Veľký Choč, Maníny, Kľak, ... viditeľné často z veľkej vzdialenosti.

Predstava popasovať sa s ich zdolaním už až príliš často vyvoláva obavy či by sme to zvládli. Nedávno sme sa odhodlali na Vápeč 956 m. Prevýšenie z Hornej Poruby bolo únosné, no pri pokračovaní z Vápča na Homôlku sa tvrdo priblížilo k tisíc metrovej hranici a zvládli sme to v pohode. Povzbudení naším výkonom vyberáme na utorok 6.11. ako ďalší náročnejší cieľ 1352 m vysoký Kľak v najzápadnejšej časti takmer 60 km dlhého hrebeňa Malej Fatry.

Predpoveď počasia je sľubná. Po rannom cestovaní, ešte za šera, vystupujeme z diaľkového autobusu vo Fačkovskom sedle. Slnko zatiaľ neosvecuje ani najvyššie okolité kopce, keď sa po úvodnom ovocnom likéri vydáva náš 12 členný kolektív z ešte takmer prázdneho parkoviska za splnením jedného zo svojich snov. Už v sedle je pomerne silný vietor a tento s narastajúcou nadmorskou výškou postupne zosilnieva a nám je už jasné, že dnes bude naším nepríjemným spoločníkom. K slovu prichádzajú čiapky, šatky, čelenky ... a aj rukavice.

Od prvého rázcestníka, ani nie po pol kilometri, začína cesta a o kúsok ďalej už len chodník strmšie stúpať. Stúpanie je však zvládnuteľné bez väčšej námahy. Na záveternej strane hrebeňa je dokonca veľmi teplo a tak počítame serpentínu za serpentínou. Na začiatku tej siedmej, poslednej smerujúcej do sedla za Reváňom 1204 odbočí značka, z dôvodu obídenia silno rozblateného úseku chodníka, na hrebeň s pomerne strmým stúpaním na ktorom sme na lúčnatých južných svahoch vystavení silnému vetru. Na Reváni sa nezdržiavame a ani nie je prečo - jednak nepríjemne silný vietor a ešte čosi „horšie“ – zahmlený horizont brániaci akýmkoľvek ďalekým výhľadom na ktoré sme sa v doline v jasnom ráne veľmi tešili.

Z vrcholu Reváňa pokračujeme ešte kúštik otvoreným terénom s vetrom, ktorý po vojdení do lesa, aj keď je už okolitá bučina zbavená lístia, predsa len podstatne chráni pred jeho účinkom. Vrchol Kľaku, ktorý sa zdal z Reváňa ešte poriadne ďaleko, sa pri občasných výhľadoch cez holé koruny stromov rýchlo približuje. Od rázcestníka Pod skalou, z miesta kde stávala turistická chata vypálená nemeckými vojakmi počas SNP, bola záverečná časť výstupu o čosi zaujímavejšia. Očakávané výhľady boli z vrcholu vďaka silnému oparu tak trochu sklamaním, ale aj to čo bolo vidieť stálo za vynaloženú námahu. Jediným kazom bol už spomínaný silný vietor, ktorý nás prinútil k skoršiemu odchodu z atraktívneho vrcholu. No nebanujeme, každý z nás má ozajstnú radosť ztoho „že sme to dali“. Svačinu dávame a akom takom závetrí na mieste bývalej chaty a potom už v pohode smerujeme tou istou cestou do Fačkovského sedla. Ešte pred reváňskym sedlom stretáme dvoch našich kolegov, ktorým sa ráno nechcelo zavčasu vstávať a tak prišli o čosi neskôr vlastným autom. Vo Fačkovskom sedle máme, vďaka podanému výkonu, do odchodu autobusu dostatok času , väčšinu ktorého trávime obedom a záverečným hodnotením dnešnej túry v útulnom prostredí Salaša Kľak.

 

Text a foto: Anton Opial

 

 

 

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada