Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

IMG 20231116 181250 197V októbri roku 2003 na horných Kysuciach v obci Vysoká nad Kysucou uzrela svet folklórna skupina Vysočanka.

Pri jej zrode stáli: Anna Vrbinárová, Ľudmila Odnogová, Antónia Žilinčárová, Helena Fulierová, Drahomíra Žideková, Helena Nevidzanová, Helena Kubištelová, Silvia Kazíková. Prvými členkami boli aj Janka Jurčová, Drahomíra Jaburková a už nebohá p. Irena Ligačová. Postupne sa skupina speváčok rozrástla o nové členky: Katarína Adamcová, Terézia Hlavačáková, Terézia Kubincová, Michaela Kubincová, Jana Matejová, Alena Urbaníková, Gabriela Frollová.
Cieľom činnosti FS bolo a je zachovávať, chrániť a šíriť kultúrne bohatstvo predkov a nedať zabudnúť na zvyky a piesne, ktoré im spríjemňovali chvíle sviatočné i pracovné. Pri zostavovaní pásiem bol repertoár čerpaný najmä z obce Vysoká nad Kysucou. Bol obohatený o žartovné rozprávania i zvykoslovné pásma. FS Vysočanka ponúkala a ponúka tradičný pracovný i sviatočný folklór. V roku 2008 sa prvýkrát zúčastnila folklórneho festivalu v Ochodnici, vystúpila s pásmom Pred svadbou, zvíťazila a reprezentovala horné Kysuce na krajskej prehliadke v Dolnom Kubíne. V októbri 2009 sa zúčastnila v Staškove súťažnej prehliadky kysuckého folklóru Piesne domova a členka Terézia Kubincová postúpila na krajskú súťažnú prehliadku folklóru v Liptovskom Mikuláši. V roku 2009 bol za pomoci Mgr. Pavla Kužmu nahraný a vydaný prvý CD nosič Vysočanky. FS Vysočanka sa so svojím programom predstavila aj na Medzinárodných zimných dňoch športu, turistiky a kultúry v Poľsku, v skanzene vo Vychylovke, na Hutisku-Solanci, v Žiline-Solinkách. Členky FS Vysočanka sa zúčastnili aj natáčania rozprávky Keď draka bolí hlava.
FS Vysočanka svoj repertoár rozšírila o krásne ľudové piesne aj z iných regiónov Slovenska. Piesne Vysočanky rozdávali a rozdávajú radosť na rôznych kultúrnych, cirkevných a spoločenských podujatiach v obci i mimo nej, v domovoch pre seniorov v našej obci a v Makove či na rodinných oslavách. V júli tohto roku sa FS Vysočanka zúčastnila regionálnej súťažnej prehliadky 51. ročník Folklórneho festivalu v Ochodnici, kde sa umiestnila na 1. mieste. S pásmom Vykopávanie zemiakov, FS Vysočanka postúpila do krajského kola celoštátnej postupovej súťaže a prehliadky folklórnych skupín „Nositelia tradícií 2023“ v Nižnej, kde obsadila bronzové pásmo.
Členky FS Vysočanka nacvičili aj ďalšie pásma ako Pranie na potoku, Dožinky, Odchod do Ameriky, Krstiny.
Vo štvrtok 16. novembra 2023 sálou Kultúrneho domu vo Vysokej nad Kysucou zneli krásne ľudové piesne a nádherný zvuk heligóniek. Bývalé a súčasné členky a členovia FS Vysočanka si pri príležitosti 20. výročia od svojho založenia pre svojich hostí pripravili nezabudnuteľný kultúrny zážitok. Kultúrny program bol rozdelený do dvoch častí. V prvej časti pod názvom „Vysočanka v spomienkach“ sa predstavili zakladajúce členky s vysockými piesňami a žartovným hovoreným slovom z pásiem: Kopačky, Vyháňanie kráv, Na Jána, Pred svadbou, Hojačky, Pri potoku, Hrabačky, Vykopávanie zemiakov, Drapačky, Pochovávanie basy, Čepčenie.
V druhej časti programu pod názvom „ Vysočanka v súčasnosti“ zazneli piesne v podaní terajších členiek FS Vysočanka. V súčasnosti tvoria FS Vysočanka: Mgr. Katarína Adamcová, Alena Varechová, Vlasta Kubicová, Mária Šromková, Eva Halúsková a Mgr. Janka Jurčová. Na heligónkach ich sprevádzajú: Aneta Malíková, Štefan Krigovský a Ladislav Ježík. S folklórnou skupinou spolupracovali aj členky Mária Pavlicová a Jana Krigovská.
S gratuláciou vystúpila aj ľudová hudba Muzička spod Grúňa, s ktorou Vysočanka počas svojho pôsobenia často spolupracuje.
Po kultúrnom programe čakal na oslávenkyne a oslávencov narodeninový darček ˗ prekvapenie v podobe krásnej ruže a obrovskej chutnej torty, o ktoré sa postaral starosta obce Mgr. Anton Varecha v zastúpení Bc. Monikou Perďochovou, vedúcou úseku kultúry v obci, ktorá sa členkám a členom FS Vysočanka poďakovala za 20 rokov účinkovania v oblasti kultúry a šírenia dobrého mena obce.
K oslávencom a hosťom sa prihovorila aj zakladajúca vedúca pani Anna Vrbinárová, ktorá zaspomínala na začiatky činnosti FS Vysočanka.
Súčasná vedúca FS Vysočanka Mgr. Janka Jurčová sa všetkým prítomným poďakovala, že prijali pozvanie na malé priateľské posedenie pri peknej ľudovej piesni a spomienkach.
Po kultúrnom programe nasledovalo malé občerstvenie, počas ktorého si prítomní mali možnosť pozrieť prezentáciu zostavenú z fotografií, ktoré vznikli počas 20-ročného účinkovania FS Vysočanka.
Za poskytnuté fotografie ďakujeme pánovi Viliamovi Nevidzanovi. Za ozvučenie a spoluprácu ďakujeme pánovi Ivanovi Pavelkovi. Za požehnanie do ďalšej práce patrí poďakovanie pánovi farárovi Mgr. Františkovi Mikulášovi.

Mgr. Janka Jurčová, vedúca FS:
„Čo zaželať našej Vysočanke na záver? Želáme jej veľa priaznivcov a hlavne nadšených a obetavých členov, ktorí vedení hlasom srdca odovzdávajú seba pre radosť a potešenie iných, želáme jej plnú náruč sviežich dní naplnených spevom a radostnými chvíľami v kruhu speváckej rodiny, blízkych i priateľov.“

 

Text: Mgr. Janka Jurčová
Foto: Ivan Pavelka

 

 

Čas plynie naozaj rýchlo a za 20 rokov sme toho zažili naozaj veľa. Veď posúďte sami ...

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada