Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

predstavuje Anton Opial

Určite sa vám stalo, že sa niekedy v rozhovore spomenul názov nejakej vysockej osady a vy ste konštatovali: „tak tam som nikdy v živote nebol“, „a to je kde“, alebo nejako podobne a zároveň možno vo vás skrslo pokušenie ísť sa tam niekedy pozrieť.

Nielen tým, ktorí sa v takejto situácii niekedy ocitli, ale všetkým vysočanom aj príležitostným návštevníkom obce ponúkame prostredníctvom tohto seriálu možnosť motivovať vaše súkromné či rodinné vychádzky do prírody na návštevu týchto sídiel, ktoré môžu byť práve teraz v dobe „vyžadovanej izolovanosti“ vhodným využitím voľného času. Začíname 1. júla 2020!

Zámerom je prostredníctvom aktuálnych fotografií predstaviť postupne všetky osady a samoty. Po debate s odborníkmi viem, že nie je možné jednoznačne povedať kedy ide o samotu a kedy o osadu. V odbornej literatúre nájdeme totiž len výraz sídlo – nižšie je uvedený text z internetu:

Sídlo (geografická jednotka)

Sídlo alebo sídelný útvar je základná jednotka osídlenia, ktorá je charakterizovaná buď ako miesto s (trvalým alebo dočasným) obytným zariadením pre človeka, alebo ako teritoriálne ucelený a kompaktný areál pozostávajúci z týchto sídelných jednotiek (napr. v rámci systému klasifikácie územnoštatistických jednotiek NUTS hierarchia NUTS V – obec)

Podobný charakter osídlenia, ktoré prebiehalo podľa valašského a neskôr kopaničiarskeho práva, nájdeme v rámci Slovenska na viacerých miestach: v okolí Myjavy, v južnej časti Javorníkov, na hornej Orave, oblasť Valaskej Belej (okres Prievidza), okolie Novej Bane a na juhu stredného Slovenska hlavne v okolí Detvy, ale aj Krupiny, Modrého Kameňa a Lučenca.

V tomto seriáli budem uvádzať pre zhluk 1-3 domov (chalúp), pomenovanie samota a ostatné ako osady. Názvy osád som konzultoval v rozhovoroch s viacerými, hlavne staršími spoluobčanmi, pri stretnutiach s „domorodcami“ v osadách, porovnávaním dostupných údajov v rôznych mapách, ale aj tak je možné, že pomenujem niektorú z osád iným názvom aký máte zaužívaný vy.

Prosím preto o toleranciu a pochopenie v takýchto prípadoch. Vaše pripomienky pomôžu takéto nezrovnalosti ľahko uviesť na pravú mieru.

A ak sa rozhodnete pridať

- fotografiu obce z iného „uhla“, alebo v inom ročnom období,

- dobovú fotografiu

- udalosť alebo príčinu ktorá viedla k postaveniu kaplniek, krížov, svätých obrázkov

- poveru či povesť týkajúcu sa osady, alebo sakrálneho objektu

- príbeh o ktorom by mohli vedieť aj viacerí, (zábavný, strašidelný, s historickým základom, ...) je predpoklad, že vytvoríme zaujímavý seriál, ktorý si radi prečítajú aj naši bývalí občania, ktorí našli svoje bydlisko v iných kútoch republiky, alebo v zahraničí.

 

Výsledkom takejto našej "vzájomnej" poznávacej spolupráce bude vznik samostatného portálu, na ktorom budú okrem fotografií i rôzne informácie a zaujímavosti o osadách obce Vysoká nad Kysucou.

Pripomienky, príspevky, fotografie posielajte e-mailom na adresu Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript. , alebo Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript. , alebo na facebook.

Pre lepšiu priestorovú orientáciu bude každá osada a samota vyznačená na fotografii „leteckej“ mapy - www.mapy.cz. Treba si nastaviť v ľavom hornom rohu najskôr mapa turistická a potom letecká – prepínaním a porovnávaním týchto dvoch vrstiev + priblížením získate podrobnú orientáciu, podľa ktorej sa môžete bez obáv zo zablúdenia pohybovať v teréne medzi jednotlivými osadami. 

 

Tu je prehľad osád obce, s ktorými sa v našom seriáli budete môcť stretnúť a ja dúfam, že sa rozhodne aj ich navštíviť:

 

Nižný koniec

- U Rekši

 

Miestna časť Semeteš

- U Cipára

- U Šupíkov

- U Solíkov

- U Mikundov

- U Cipkov

- U Kmecov

- U Ovčov

- U Grušpierov

- U Korených (Závršie)

- Na Lučine

- U Dodulíkov

- U Ritnošíkov

- U Kozlíkov

- Štencovo

- U Rárov

 

Miestna časť Vrchrieka

- Vrchrieka

- Mondíky

- Adaše

- Žilinčiarovci

 

Miestna časť Jedľovník

- Jedľovník

- Zadná Šatina

- Stredná Šatina

- Predná Šatina

- Dučkov

 

Miestna časť Nižný Kelčov

- Škradné

- Varechovský Potok

- U Matuši

- U Kubačkov

- U Košinari

- Pokrývky (U Čamani)

 

Miestna časť Vyšný Kelčov

- U Pavlíkov

- U Kuhejdov

- Huslov

- Mihálka

- Vršek

- U Liskov

- U Strokoči

- Skala

- U Petráša

- U Hapcov

- U Jurčov

- U Bojdov

- Pod Smrečník

- U Stolárika

 

Miestna časť Dybalka

- U Kovoli

- Kornačovka

- U Čamanky

- U Kmínka

- U Minarčíkov

- Dybalka

- U Segeča

- Na Krajčovom

U Hyľa

- U Kuby

- U Janošca

- U Trhanov

 

Miestna časť Rieka

- Rieka

- U Putkov

- Na Kršli

- U Sedalov

- Na Doline

- Ostrica

- Na Košarach

 

Miestna časť Slončíkovci

- Slončíkovci

- Zlámaná

- Sidorky

- U Baričákov

- Poľana

- Šamajovci

- Komaníková

- Na Jame

 

Miestna časť Zátoka

- U Masnicov

- Na záhrade

- U Kubalov

- U Kubačkov

- U Baryla

- Medzi potoky

- U Chrapkov

- U Veselkov

- Predný Beskyd (U Ulčáka)

- U Suranov

- Zadný Beskyd (U Krasuľov)

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada