Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

DSC 1484Hody patria k tradičným sviatkom snáď každej Slovenskej obce, každá farnosť má svoj kostolík a svojho patróna kostola.

Obec Vysoká nad Kysucou je výnimočná i tým, že má vo svojom katastri až dva kostoly, z ktorých práve ten vo Vyšnom Kelčove je zasvätený Božskému srdcu Ježišovmu. Pri tejto príležitosti sa 08. a 09. júna 2024 konali vo Vyšnom Kelčove Kelčovské hody.

Hodové dvojdnie odštartovala v sobotu 08. júna 2024 o 20:00 hod. tradičná hodová disko - zábava pred pohostinstvom Gazdovský šenk.


Samotné vyvrcholenie hodových slávnosti sa konalo v nedeľu 09. júna 2024 o 11:00 hod. slávnostnou hodovou svätou omšou, ktorú celebroval správca farnosti Mgr. František Mikuláš. Počas svätej omše si všetci veriaci mohli vypočuť i nádherné mariánske piesne v podaní Ľudovej hudby Bratov Minárikovcov, čo ešte väčšmi prispelo k úžasnej atmosfére tohto slávnostného dňa.

 

Po skončení svätej omše bol v priestoroch kostola odpremietaný film, ktorý bol vytvorený pri príležitosti 90. výročia stavby kostola vo Vyšnom Kelčove. Následne sa veriaci presunuli na priestranstvo pred pohostinstvom Gazdovský šenk, kde sa o 13:00 hod. začal ľudový program, v ktorom zaspievali a zahrali na hudobné nástroje deti a zároveň rodáci z Vyšného Kelčova navštevujúci Súkromnú základnú umeleckú školu Svrčinovec - elokované pracovisko Makov: Matyáš a Eliška Kladošovci, Tomáš Stolárik a Jožko Hrtús.

 

Následne sa predstavili publiku Folklórna skupina Vysočanka, Dievčence z Vysokej, Zbojníci z Lupežova v hudobnom doprovode Ľudovej hudby Muzička spod Grúňa.

 

Záver programu patril vystúpeniu vynikajúcej Ľudovej hudby Bratia Minárikovci z Horného Vadičova.

 

Všetci návštevníci hodov si tak mohli vypočuť a pozrieť krásne vystúpenia všetkých účinkujúcich a priblížiť si unikátnosť folklóru, umenia a ľudovej piesne. Počasie, ktoré bolo priam ukážkové, dotvorilo nádhernú atmosféru celého slávnostného dňa a prispelo tak k bohatej účasti návštevníkov.

 

Veľké poďakovanie patrí pohostinstvu Gazdovský šenk – rodine Lysíkovej, DHZ Horný Kelčov, všetkým účinkujúcim, ale i každému, ktorí sa akokoľvek pričinil o to, aby Kelčovské hody dopadli na výbornú.

 

Text: Bc. Monika Perďochová
Foto: Ing. Ján Lisko, Anton Ďurčanský

 

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada