Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

IMG 0980Stavanie mája je symbolom príchodu jari.

U našich predkov mal máj symbolický význam a bol výrazom prírodného mýtu o boji zimy s jarou, smrti so životom; symbol na jar sa obnovujúcej prírody.
Slovenským zvykom už od stredoveku bolo, že mládenci stavali máje pri dome, kde bolo dievča na vydaj.

Tradičný a pestrofarebný „máj“ je samozrejmou ozdobou i obce Vysoká nad Kysucou. Ten “obecný“ postavili zamestnanci obce v utorok 30. apríla 2024 na námestí v centre obce.
Drevo na obecný máj i tento rok obci venovala Urbariálna obec Makov – Vysoká. Máj previezli a pripravili zamestnanci obce. Kvôli obmedzenému priestoru pri budove obecného úradu so stavbou mája pomohla technika v podobe auta s hydraulickou rukou, ktoré obci sponzorsky poskytla spoločnosť Gašparík, s.r.o. z Makova.

 

Okrem toho „obecného“ mája, obec zdobia i máje, ktoré postavili členovia našich hasičských zborov, či máj pri základnej škole.

Členovia DHZ Horný Kelčov postavili máj v hasičskom areáli pri bývalej základnej škole vo Vyšnom Kelčove už v piatok 26. 4. 2024.

 

Členovia DHZ Vysoká nad Kysucou postavili máj v nedeľu 28. apríla 2024 už tradične na vrchu Budatín pri slovenskom dvojkríži.

 

Zamestnanci obce v utorok 30. apríla 2024 pomáhali i so stavbou ďalších dvoch májov. Najskôr to bola pomoc so stavaním mája pre klientov DSS PARK prevádzka Vysoká nad Kysucou.

Potom sa presunuli do areálu ZŠ s MŠ E. A. Cernana kde postavili máj spoločne s deťmi a vychovávateľkami zo školského klubu.

 

Pravdou však ostáva, že tie najkrajšie máje sú postavené pri plotoch mnohých rodinných domov. A prečo? Lebo boli stavané z čistej lásky a dúfame, že stavitelia nezabudli ani na bozk pod rozkvitnutou čerešňou i keď treba dodať, že tento rok čerešne kvitli trošku skôr ...

 

 

Je teda evidentné, že pri váľaní májov bude vo Vysokej nad Kysucou veselo, no dovtedy si plnými dúškami užívajme najkrajší mesiac v roku ...

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada