Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

IMG 9080Budova ZŠ s MŠ E. A. Cernana začala využívať zemný plyn, ako médium na svoje vykurovanie, po plynofikácii kotolne v roku 2004.

Počas vykurovacích sezón tak boli plynové kotly nepretržite v prevádzke 19 rokov, čo sa pochopiteľne prejavilo na ich technickej opotrebovanosti. Inštalovaná technológia si vyžadovala každoročné investície do pravidelnej údržby. Takmer každoročne dochádzalo, kvôli poruche, k výmene riadiacich jednotiek kotlov, ventilov, čidiel a pod. Opotrebovanosť a technický stav plynových kotlov sa prenášal i do zvyšujúcej sa spotreby zemného plynu.

Obec Vysoká nad Kysucou, ako zriaďovateľ ZŠ s MŠ E. A. Cernana, sa preto žiadosťou o dotáciu na Výmenu plynových kotlov a regulácie v kotolni ZŠ s materskou školou E. A. Cernana obrátila na Ministerstvo školstva , vedy, výskumu a športu SR. Žiadosť obce bola posúdená ako úspešná a obec Vysoká nad Kysucou na realizáciu zámeru získala finančnú dotáciu vo výške 44 000,00 Eur.
Po dopracovaní projektovej dokumentácie obec Vysoká nad Kysucou vyhlásila verejné obstarávanie na Výmenu plynových kotlov a regulácie v kotolni ZŠ s materskou školou E. A. Cernana. Úspešným uchádzačom sa stala firma Gazmont, s.r.o., ktorá ponúkla zrealizovanie predmetu zákazky za najnižšiu cenu 54 997,42 Eur. Z dôvodu, že od času podania žiadosti o dotáciu na Ministerstvo školstva , vedy, výskumu a športu SR, do času oznámenia o jej úspešnom posúdení, došlo k nárastu trhových cien materiálov i technológie obec Vysoká nad Kysucou bola nútená zámer odstránenia havarijného stavu kotolne ZŠ s MŠ E. A. Cernana dofinancovať sumou 10 997,42 Eur.
Dodávateľská firma Gazmont, s.r.o. začala s prácami v kotolni ZŠ s MŠ E. A. Cernana 25. 09. 2023 s prísľubom, že budú ukončené do začiatku vykurovacieho obdobia. Svoj sľub dodávateľská firma dodržala a dňa 16. 10. 2023 bola kotolňa ZŠ s MŠ E. A. Cernana spustená do skúšobnej prevádzky. Nakoľko bolo nutné v plynovej kotolni dokončiť ešte montáž merania a regulácie celá stavba „Odstránenie havarijného stavu kotolne ZŠ s MŠ E. A. Cernana“ bola definitívne odovzdaná zriaďovateľovi dňa 23.11.2023.

Súbežne s prácami, ktoré boli realizované v kotolni ZŠ s MŠ E. A. Cernana, bolo v budove školy vymenených 73 ks termostatických ventilov, 3 ks radiátorov na wc, vyvložkovanie komína a jeho revízia vrátane skúšky odťahu spalín a zrealizovaná demontáž starého komína. Táto investícia predstavovala sumu 8 634,00 Eur a bola hradená z rozpočtu ZŠ s MŠ E. A. Cernana.
Po ukončení realizovaných prác možno dnes konštatovať, že vďaka dotácii Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR a finančnej spoluúčasti obce Vysoká nad Kysucou má ZŠ s MŠ E. A. Cernana novú a modernú plynovú kotolňu, čo v budúcnosti nielen minimalizuje jej finančné náklady na údržbu, ale vďaka použitým technológiám, riadiacej jednotke a vysokej účinnosti plynových kotlov povedie i k zníženiu jej nákladov na energie.

 

 

Tento projekt bol realizovaný vďaka finančnej podpore Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

logo minedu sk

 

 

 

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada