Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

DSC 0406Pri slovku Advent určite každého z nás napadne obdobie zhonu a príprav na tie najkrajšie sviatky v roku - Vianoce. Odvšadiaľ počuť chytľavé vianočné melódie, cítiť všade prítomnú vôňu vareného punču, vína, vianočného pečiva a koláčikov.

Mnohé obce a mestá usporadúvajú v tomto čase tradičné Adventné trhy. Výnimkou nebola ani naša obec. V sobotu 09. decembra 2023 si určite prišli na svoje všetci tí, ktorí milujú tento krásny predvianočný čas. V našej obci sa totiž opäť po roku konali Adventné trhy.
Vianočné koledy a vinše sa niesli námestím v ústredí obce už od 13:00 hod. kedy sa začal kultúrny program. V popoludňajšom programe sa všetkým prítomným predstavili deti zo ZŠ s MŠ E. A. Cernana – elokované pracovisko Vyšný Kelčov, žiaci zo ZŠ s MŠ E. A. Cernana s jedinečným hraným vianočným pásmom, žiačky ZŠ s MŠ E. A Cernana - Magdalénka Moravčíková a Šárka Šašláková pôsobiace pod ZUŠ Turzovka, ktoré vystúpili hrou na heligónkach a Ľudová hudba Muzička spod Grúňa. Záver patril koncertu skupiny Eso z Turzovky, v ktorej podaní sme si mohli vypočuť svetové a slovenské vianočné hity známe z rádií a televízie.
Neodmysliteľnou súčasťou trhov boli remeselnícke stánky s tradičným vianočným tovarom, a samozrejme „rozoberanie“, prasaťa. V stánku DHZ Vysoká nad Kysucou si mohli všetci pochutnať na vynikajúcej vianočnej kapustnici či škvarkoch. Z vestibulu kultúrneho domu sa šírila vôňa zabíjačkových špecialít, varenej čokolády a popcornu – čo mimoriadne ulahodilo hlavne deťom. Stánky s nápojmi vonku zas lákali vôňou vína, čajíku a vynikajúceho vareného punču. Veľká vďaka patrí firme REAL Plus s. r. o. - pánovi Jánovi a Danielovi Lysíkovcom, ktorí sa postarali o všetky uvedené špeciality a taktiež i jedlo pre všetkých účinkujúcich.
Vrcholom celého programu Adventných trhov bolo o 17:00 hod. krásne hrané pásmo Živý Betlehem, v ktorom účinkovalo viac ako 30 dospelých amatérskych hercov a viac ako 20 detí zo ZŠ s MŠ E. A. Cernana. Pásmo zvykov a tradícií zožalo opäť veľký úspech a prilákalo množstvo návštevníkov. Tí, ktorí prišli, určite neoľutovali a mohli si tak odniesť jedinečný umelecký zážitok. Touto cestou patrí za obrovskú obetu všetkým zainteresovaným úprimné ĎAKUJEME.
I keď Adventné trhy vo Vysokej nad Kysucou určite nepatria medzi tie najväčšie na Slovensku a nemôžu sa rovnať s trhmi vo veľkých mestách, no sú o to srdečnejšie, plné príjemných a milých stretnutí. Veríme, že každému kto ich navštívil priniesli len radosť, povzbudenie a hrejivý pocit do duše, ktorí bude rezonovať čo najdlhšie.

 

Text: Bc. Monika Perďochová
Foto: Ing. Ján Lisko

 

 

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada