Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

DSC 9445V poslednú májovú sobotu, ktorá tento rok pripadla na 27. mája 2023, ako už býva zvykom a tradíciou sa konalo v Ústredí obce Vysoká nad Kysucou váľanie „obecného mája".

Začiatok podujatia odštartovali dva alegorické vozy, ktoré od 14:00 hod. prechádzali obcou a spevom „zvolávali“ obyvateľov do centra obce.
Už od 17:30 hod. sa začínali zhromažďovať na námestí pred budovou obecného úradu hlúčiky ľudí, ktorí netrpezlivo čakali na príchod alegorických vozov s maskami. Čakanie na program im spríjemnil TJ Spartak Vysoká nad Kysucou, ktorý sa postaral o chutné občerstvenie.
Masky, ktoré postupne zvalili „hasičský" máj vo Vyšnom Kelčove a následne máj pri domove dôchodcov začali po príchode do centra obce tradičné zjednávanie a hádku - či sa strom v podobe mája môže, alebo nemôže vyrúbať. Po neodmysliteľnej hereckej komédii sa začalo so samotným rúbaním mája. Všetkých prítomných svojim spevom potešili Dievčence z Vysokej v hudobnom doprovode Ľudovej hudby Muzička spod Grúňa. Po úspešnom zvalení mája maskami, za ktoré sa i tento rok prezliekli členovia OZ Lupežov, sa na námestí pred budovou obecného úradu začala o 20:30 hod. AFTER PARTY, na ktorej tancujúcich zabávali DJ’s Ivan Gajdičiar a Ivan Pavelka. Ako hlavný hosť večera so svojim setom o 22:00 hod. vystúpil DJ a hudobný producent TOM CASE.
Úprimné poďakovanie patrí ochotným členom OZ Lupežov, ktorí si našli čas a odhodlanie, aby sa obetovali nie len zabaviť ostatných, ale si i pripomenúť tradície a zvyky v obci Vysoká nad Kysucou, Dievčencom z Vysokej, Ľudovej hudbe Muzička spod Grúňa, členom TJ SPARTAK Vysoká nad Kysucou, LTJ Music, organizátorom a všetkým, ktorí sa akokoľvek pričinili, aby sme váľanie mája vo Vysokej nad Kysucou mohli nazvať vydarené ....

Text: Bc. Monika Perďochvá
Foto: Ing. Ján Lisko

 

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada