Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

DSC 8807Fašiangy majú vo svojom ponímaní niekoľko významov. Niektorí si pod týmto názvom predstavia slávnostné obdobie medzi Vianocami a začiatkom Pôstneho obdobia, ktoré trvá od sviatku Troch kráľov do Popolcovej stredy.

Pre iných sú fašiangy iba trojdňovým sviatkom, ktorý sa skladá z fašiangovej nedele, fašiangového pondelku a fašiangového utorka. V túto dobu sa v minulosti i dnes organizujú rôzne tanečné zábavy, zabíjačky a oslavy, ľudia sa veselia a dosýta jedia, pretože potom nasleduje štyridsaťdňový pôst.
Po dvojročnej prestávke, kedy mali „stopku“ všetky kultúrne podujatia, prišli v sobotu 18. februára 2023 o 19:00 hod. do sály kultúrneho domu vo Vysokej nad Kysucou pomyselne „pochovať basu“ i vysočania. Hojná účasť hostí, pre ktorých boli pripravené tradičné fašiangové šišky, ktoré sú neodmysliteľnou súčasťou fašiangov potvrdila, že toto podujatie má stále svojich priaznivcov.
Počas celého večera sa o vynikajúcu hudobnú a tanečnú zábavu postarala fantastická hudobná skupina Royal.
Atmosféru celého podujatia dotvoril zábavný kultúrny program v podaní Občianskeho združenia Lupežov, ktoré vystúpilo spoločne s vtipnými a kreatívnymi maskami. Pri vstupe do sály ich privítali všetci prítomní bujarým smiechom a potleskom.
V druhom vstupe programu basu na jej poslednej ceste „odprevadili“ masky v spoločnom smútočnom sprievode. Týmto aktom sa symbolicky ukončuje jedna dekáda bujarých zábav a veselia. Popolcovou stredou následne nastáva obdobie štyridsaťdňového pôstu.

Text: Bc. Monika Perďochová
Foto: Ing. Ján Lisko

 

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada