Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

Sample Image Dnešný deň 3. september 2007 vo Vysokej nad Kysucou, tak ako i po celom Slovensku, patril všetkým školou povinným deťom. Niektoré z nich sa do školy tešili ale viac ich išlo do školy s „kyslým úsmevom“. Nie je sa však čomu čudovať! Veď všetkým školákom skončil čas prázdnin a sladkého „nič nerobenia“ a začali sa im dni plné povinností a učenia. Jedinou útechou im ostáva skutočnosť, že o rok budú veľké letné prázdniny opäť.
Obec Vysoká nad Kysucou je zriaďovateľom až dvoch základných škôl. V dnešný deň sa starosta obce Ing. Ladislav Kubačák osobne zúčastnil otvorenia školského roku 2007/2008 v Základnej škole Horný Kelčov a všetkým žiakom, pedagógom a zúčastneným rodičom sa prihovoril nasledovnými slovami:

Váž. pani riaditeľka, váž. pedagogický zbor, drahí rodičia milí žiaci,
Prvého septembra sme si pripomenuli 15. výročie prijatia ústavy Slovenskej republiky a pre žiakov i študentov 3. septembra nastávajú školské povinnosti, po 65 dňoch prázdnin. Znova sa školské budovy budú ozývať detským krikom, školským zvonením, všetko pod dozorom skúsených pedagógov, ktorí sa snažia posúvať latku náročnosti učiteľského povolania stále vyššie.
Učiteľské povolanie je nielen dôležité pre našu spoločnosť prechádajúcu transformačnými procesmi, ale zároveň ťažké a náročné.
Sú to práve učitelia, ktorí pochvália i pokarhajú a ktorí ukazujú na klady aj zápory všetkých žiakov. Učitelia nás učia aj to, aby sme ostali sami sebou a rozdávali všade len lásku a dobro. To všetko robia s trpezlivosťou im danou, ktorou sú obrnení a prepáčia aj malé vylomeniny, patriace k údelom správnych študentov.
Každý lekár, športovec, inžinier či robotník vďačí svojmu učiteľovi za prvé písmenko, číslicu, ale i za ďalšie rozvíjanie talentu, za svoje miesto v spoločnosti. Učiteľ musí neustále sledovať vývoj, reagovať na nové podnety, výdobytky techniky, pretože v tomto smere je pre žiaka vzorom vedomostí. Nie je to v žiadnom prípade jednoduché.
Na jednej strane je učiteľ a na druhej žiak, ktorý by mal mať snahu rozšíriť si svoj obzor poznania.
„ Musíš sa veľa učiť, aby si spoznal, ako málo vieš“ – hovorí jedno príslovie. Je to naozaj tak, pretože človek nemôže vedieť všetko a čím sa viac učí, tým má väčší pocit, že je ešte veľa vecí, ktoré nepozná. Škola nám dáva cennú vec, čo sa nedá kúpiť ani za všetky poklady sveta – vzdelanie. Bez vzdelania je človek ako malá rybka v šírom oceáne, čo nič nezmôže voči väčším rybám.
Žiaci vyšších ročníkov už vedia, čo ich v škole čaká. Niektorí sa na školu a svojích učiteľov tešia, iní by si  ešte radi predĺžili prázdniny a využili posledné teplé lúče slnka.
Najväčšia zmena čaká na prváčikov, ktorým sa začína povinná školská dochádzka. Tu sa žiada od učiteľov, ale aj od rodičov, aby ich prechod z materskej školy do prvej triedy bol čo najmenej problematický. Aby chodili s radosťou do školy a vnímali svoje povinnosti ako hravú formu učenia.
Celý svet od nepamäti uvažuje o ľudskom šťastí, láske a výchove detí. Presviedčajú nás o tom slová aténskeho štátnika a zákonodarcu Solóna, radeného medzi sedem gréckych mudrcov, ktorý povedal: „Pokiaľ žiješ, uč sa. Nečakaj na starobu, aby ti priniesla múdrosť.“
Učiteľ nemôže za svojho žiaka prežiť život, ani mu nemôže poskytnúť hotové recepty životných situácií. Môže mu však pomôcť pri nadobudaní zodpovednosti za vlastné konanie, poodhaliť tajomstvá sebavýchovy, slobody, morálky, pomáhať hľadať ľudské hodnoty.
Žiakom prajem uspešný vstup do nového školského roka, veľa elánu pri získavaní vedomosti, učiteľom a rodičom veľa trpezlivosti, aby pri bilancovaní na konci bolo čo najviac usmievavých a šťastných tvári.

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada