Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

thumb_obnova_pametnika_semetes2013_05Obec Vysoká nad Kysucou sa okrem mnohých iných prác snaží venovať patričnú pozornosť i pamätníkom, ktoré sa nachádzajú na jej území. Pamätníky síce dopĺňajú súbor stavieb v správe obce, ale ich výnimočnosť tkvie v tom, že sú nemými svedkami osudov ľudí – našich rodákov, na ktorých sa v žiadnom prípade nesmie nikdy zabudnúť.

Ich vzhľad či stav údržby si nevšimne len návštevník či náhodný okoloidúci, ale i každý obyvateľ našej obce. Prednedávnom sme vás na našich stránkach informovali o obnove pamätníka padlým vysočanom v I. svetovej vojne a v týchto dňoch prešiel vyzážnou zmenou Pamätník semetešskej tragédie na Semeteši. Obec Vysoká nad Kysucou sa počas prác na budove bývalej školy na Semeteši, ktoré koordinuje s farským úradom, pristúpila k ponúkanej možnosti obnoviť pamätník na Semeteši pomocou technológie vysokotlakového pieskovania. 
Dodávateľská firma začala s prácami 20. augusta 2013 v poobedňajších hodinách. Nakoľko je pamätník postavený z viacerých druhov kameňa s rôznou pórovitosťou, rôzna skladba postupom času viedla k vytvoreniu širokej škály usadenín a nečistôt v rôznych “hĺbkach” kameňa, na očistenie pamätníka firma zvolila sklenené guličky. Výsledok je úžasný!
Definitívnu bodku za obnovou pamätníka “dal” pán Ľubomír Kupšo, ktorý na požiadanie starostu obce v utorok 27. augusta 2013 zrenovoval vyryté mená chlapcov a mužov, ktorí boli 21. apríla 1945 na tomto mieste chladnokrvne zavraždení.
{gallery}fotogaleria/Semetes/Obnova_pametnika2013{/gallery}

 

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada