Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

V nedeľu po dni, v ktorom si pripomíname sviatok sv. Anny, sa v našej obci už niekoľko desaťročí koná katolícka púť na horu Kyčera.
Tu sa v roku 1911 mala zjaviť sv. Anna a na jej pamiatku tu bola postavená i kamenná kaplnka.
Výnimkou nebol ani tento kalendárny rok. Púť sa začala o 9:00 hod. odchodom spred farskej budovy.
thumb_sv.anna2012_17V nedeľu po dni, v ktorom si pripomíname sviatok sv. Anny, sa v našej obci už niekoľko desaťročí koná katolícka púť na vrch Kyčera.Tu sa v roku 1911 mala zjaviť sv. Anna a na jej pamiatku tu bola postavená i kamenná kaplnka.
Výnimkou nebol ani tento kalendárny rok. Púť sa začala o 9:00 hod. odchodom spred farskej budovy.

Sochu sv. Anny niesli členovia DHZ Vysoká nad Kysucou a DHZ Horný Kelčov. Cieľom pútnikov bola práve už spomínaná kaplnka sv. Anny, pred ktorou sa o 11:00 hod. začala slúžiť svätá omša, ktorú celebrovali správca farnosti Mgr. Peter Hrenák a vysocký rodák ThDr. Róbert Dorman.  Po nasýtení ducha mohli všetci návštevníci využiť bohatú ponuku občerstvenia, ktorú ponúkali oba hasičské zbory, každý na svojom tradičnom mieste a nasýtiť či občerstviť tak i svoje telo.
Účastníkom tohtoročnej púte bol na konci svätej omše predstavený projektový zámer možnej premeny celého okolia kaplnky sv. Anny, ktorého autorom je pán Ing. Jaroslav Kormanec. 
Novotou však už tento rok "žiaril" prameň, o ktorého "premenu" a rekonštrukciu sa postarali chlapi z Nižného Kelčova - Miroslav Dorman, Anton Jantoš, Miroslav Gracík a Peter Šuba. Zrekonštruovanú stavbu doplnil krásnou drevennou sochou Peter Kubinec z Nižného Kelčova. 
I keď niektorí z návštevníkov si túto jedinečnú udalosť pomýlili s automobilovým výletom a sťažovali si na nedostatok parkovcích miest v lese (?), predsa táto udalosť je možnosťou stretnutia sa ako samotných obyvateľov tak i návštevníkov našej obce a snáď tomu tak bude i počas ďalších rokov ....

Tu Vám prinášame niekoľko fotografií zachytávajúcich atmosféru púte ...
{gallery}fotogaleria/Kycera/2012{/gallery}  

 

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada