Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

thumb_voda0002Štvrtok  s „magickým“ dátum 11. 11. 2010 možno, pre našu obec, označiť i slovíčkom – historický.
Žiaci a pedagógovia zo ZŠ E. A. Cernana si „užívali“ mimoriadne riaditeľské voľno, ktoré znepríjemňovala iba veľmi vážna skutočnosť a to, že už od skorých ranných hodín bola prerušená dodávka pitnej vody v obecnom vodovode. Tento krát  však nešlo o žiadnu poruchu, ale o už vopred avizovanú odstávku v zásobovaní pitnou vodu. Pre obyvateľov a samozrejme i prevádzky, ktoré sú na dodávke pitnej vody ekonomicky závislé, išlo o desivú vyhliadku celého dňa.
Všetky tieto udalosti mali jedného spoločného menovateľa – prepojenie obecného vodovodu na novovybudovaný vodovod v rámci projektu „Zásobovanie pitnou vodou a odkanalizovanie Horných Kysúc“.

Práce na technickej realizácii prepojenia trvali celý deň a dodávka pitnej vody, tento krát už nie z obecného záchytu resp. hlbinných vrtov, ale až z Novej Bystrice bola obnovená neskoro večer o 23:00 hod.!
V priebehu nasledujúceho dňa 12. 11. 2010 pracovníci dodávateľskej firmy na odporúčanie starostu obce doladili tlakové pomery v potrubí v jednotlivých častiach obce. V nasledujúcich dňoch môže ešte dôjsť ku krátkodobému prerušovaniu dodávky pitnej vody, o ktorej sa Vás samozrejme budeme snažiť včas informovať a ktorá bude súvisieť z nutnými prácami na údržbe vodojemu a dokončení prác na prepojení.
Obec v minulosti do výstavby vodovodu investovala nemalé finančné prostriedky a najideálnejšie by pre našu obec bolo, keby spoločnosť SeVaK a.s. vodovod odkúpila, avšak takáto možnosť neexistuje. 
Z dôvodu poklesu výdatnosti, ako povrchového záchytu tak i hlbinných vrtov (cca o 15 l/s), nie je už v silách obce vodovod prevádzkovať naďalej samostatne.
Nakoľko však nie je možné technicky zrealizovať výmenu a odpis všetkých vodomerov v našej obci, zástupcovia Severoslovenských vodární a kanalizácií a.s. sa s vedením obce dohodli, že obec bude prijímanú vodu kupovať za identickú cenu za akú ju distribuuje. Pre každého odberateľa to znamená, že zatiaľ sa nebude meniť za 1m3 odobratej vody.
Možno však očakávať, že spoločnosť SeVaK a.s. sa „poponáhľa“ a začne s výmenou domových vodomerov, samozrejme na jej vlastné náklady, čo najskôr. Pred týmto úkonom však musí dôjsť k samotnému odpisu vodomerov pracovníkmi obce. O začiatku odpisu Vás bude obecný úrad vo Vysokej nad Kysucou včas informovať.

Všetky práce prebiehali takmer cca 4 m pod zemou ...
{gallery}fotogaleria/Vodovod/Prepojenie{/gallery}

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada